Reklama
 
Blog | Olivia Lacenová

Drahé kovy v korekci. Kdy nastane obrat?

Ačkoli v současné době můžeme na trzích pozorovat medvědí sentiment, nemusí to nutně znamenat výprodej portfolia. Ano, recese je skutečnou hrozbou, které se investoři obávají, ale je to v případě investování skutečně hrozba, nebo příležitost? Záleží na úhlu pohledu. Korekce napříč segmenty může být nepochybně zajímavou příležitostí k nákupu.  Zatímco některé formy investic ztrácejí na hodnotě, ty, které jsou považovány za bezpečné přístavy, jako jsou drahé kovy, mají v takových obdobích tendenci zvyšovat svou hodnotu.

Právě u drahých kovů došlo v poslední době k zajímavé korekci. Za poslední týden zlato odepsalo 2,9 % ze své hodnoty, zatímco stříbro ztratilo celkem 9,6 %.  Zlato na konci září (které bylo pro trhy nejhorší za poslední roky) zaznamenalo nejnižší hodnoty za dva a půl roku. V praxi by to mohlo znamenat, že se tento trend brzy obrátí. Inflace v celé světové ekonomice totiž neustále roste a investoři jsou obezřetní.

Cena zlata se v posledních dnech pohybuje kolem úrovně 1650 USD za unci, přičemž krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu činila více než 1980 USD za unci.  Jeho cena od jara letošního roku postupně klesá a vzhledem k současné neklidné situaci (nejen) na trzích lze očekávat, že by se tento trend mohl brzy zvrátit.

Reklama

Na druhou stranu – v následujících týdnech nás čeká obvykle nejlepší období pro trhy – poslední čtvrtletí roku. Toto období může být pro akciové tituly velmi příznivé vzhledem k nadcházejícímu Black Friday, který obvykle znamená pro společnosti vysoké zisky z výprodejů a v konečném důsledku se pozitivně odrazí v náladě investorů na akciových trzích. Následují vánoční nákupy, které by mohly přinést další vlnu pozitivního sentimentu. Je tedy možné, že toto období potáhne akciové trhy vzhůru a na odraz zlata od současných minim si budeme muset ještě nějakou dobu počkat….

Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Ltd.