Reklama
 
Blog | Olivia Lacenová

IPO Arabian Drilling: Arabská ropa se ocitla v centru pozornosti investorů

Saúdskoarabská společnost Arabian Drilling Company dokončila během pondělního obchodního dne primární veřejnou nabídku svých akcií na burze Tadawul v Rijádu. Podle zveřejněných informací nabídla 30 % svých akcií za cenu 100 rijálů za akcii (26 USD). Akcie nakonec při svém debutu vzrostly o 18 % nad tuto cenu, což potvrzuje, že zájem investorů o místní akcie přetrvává navzdory chmurným vyhlídkám světové ekonomiky.

Zajímavé je, že tato IPO je poslední z řady IPO, které se letos konaly v Perském zálivu. Akcie otevřely na 118 riálech (31,40 USD) a vynesly společnosti celkem 2,67 miliardy riálů. Společnost před vstupem na burzu uvedla, že 90 procent z 26,7 milionu nabízených akcií bude přiděleno institucionálním investorům a 10 procent zůstane pro drobné klienty.

Lídr v těžbě ropy a zemního plynu

Společnost Arabian Drilling byla založena v roce 1964 a provozuje flotilu 45 vrtných souprav na pevnině i na moři, včetně vrtných souprav schopných vrtat do hloubky 375 metrů pod hladinou moře. Disponuje také víceúčelovými samohybnými servisními plavidly, která mohou zasahovat a testovat vrty v terénu. Je lídrem v této oblasti v Saúdské Arábii a plánuje expanzi do dalších arabských zemí Perského zálivu, kterými jsou Kuvajt, Bahrajn, Katar, Omán a Spojené arabské emiráty.

Reklama

Lukrativní klientela

Společnost Arabian Drilling je vlastněna společností Industrialization & Energy Services Company, která drží 51 %, a společností Services Petroliers Schlumberger S.A, která vlastní zbývajících 49 %. Společnost zaměstnává více než 4 400 zaměstnanců a mezi její hlavní zákazníky patří Saudi Aramco, Schlumberger Middle East S.A., Al. Khafji Joint Operations, Dowell Schlumberger Saudi Arabia Ltd. a Baker Hughes Saudi Arabia.

Očekávání vysoké poptávky

Společnost na svých webových stránkách uvedla, že v současné době očekává vysokou poptávku po svých službách v důsledku vyšších cen komodit a obav o energetickou bezpečnost, které jsou důsledkem současného makropolitického a hospodářského prostředí.  Z tohoto důvodu může být také zajímavým lákadlem pro investory do budoucna.

Environmentální závazek

Společnost řadí ochranu životního prostředí a snižování dopadů své činnosti na životní prostředí mezi své nejvyšší priority. V rámci cíle Saúdské Arábie dosáhnout do roku 2060 nulových emisí se společnost zavázala ke snižování spotřeby energie a emisí oxidu uhličitého a zahájila iniciativu dálkového monitorování emisí skleníkových plynů pomocí zařízení pro sledování účinnosti motorů na svých plošinách. Současně pracuje na zlepšení účinnosti nakládání s odpady a zavádí recyklační projekty do praxe.

Olívia Lacenová, analytička společnosti Wonderiterest Trading Ltd.