Reklama
 
Blog | Olivia Lacenová

Kam směřují akcie Robloxu?

Téma videoher se stalo velmi naléhavým, zejména po vypuknutí pandemie covid-19. S tím, jak se jednotlivci stáhli více do svých domovů, se zrychlila vlna digitalizace. Hlavním zdrojem zábavy během uzavírání se staly videohry a streamovací platformy. Jednou z her, které se tak dostaly do hledáčku nadšenců, je Roblox, který je označován za jednu z nejlepších online her. V poslední době se však potýká s poklesem zájmu, což se odráží v hodnotě jejích akcií, která 10. května dosáhla historického minima.

Jedná se o online hru pro více hráčů, která umožňuje vytvářet vlastní hry s otevřeným světem a sdílet je s ostatními hráči. Jednoduše řečeno – jde o virtuální vesmír, který vám umožňuje vytvářet a sdílet zážitky s ostatními prostřednictvím 3D.

Hru vytvořila společnost Roblox Corporation, americký vývojář videoher se sídlem v San Mateu v Kalifornii. Společnost založili v roce 2004 David Baszucki a Erik Casselo, přičemž druhý jmenovaný je autorem stejnojmenné legendární hry, která byla uvedena na trh v roce 2006. Málokdo ví, že jeho vývoj začal o dva roky dříve ve Španělsku pod původním názvem DynaBlocks.

Při instalaci Robloxu si uživatelé stáhnou také Roblox Studio, kde si mohou vytvářet vlastní hry, získat herní menu zvané Robux a dokonce i skutečné peníze.

Roblox je v podstatě globální komunita vývojářů. Podle údajů na oficiálních stránkách stráví miliony aktivních uživatelů online hraním na Robloxu více než 1 miliardu hodin měsíčně, a to prostřednictvím her jako Jailbreak nebo MeepCity. Podle zveřejněných informací si tito tvůrci v roce 2019 vydělali přibližně 100 milionů dolarů, což je o 70 milionů dolarů více než v roce 2018.

Akcie společnosti Roblox Corporation se začaly obchodovat 10. března 2021 na newyorské burze NYSE. K 10. květnu 2022 činila jejich hodnota 23 dolarů za akcii, což představuje výrazný pokles hodnoty o 70 % za poslední rok. Nejvyšší hodnoty dosáhly v listopadu 2021, kdy jejich cena klesla pod 130 dolarů za akcii. Naopak nejnižší hodnota byla zaznamenána po oznámení výsledků hospodaření za 1. čtvrtletí 2022, kdy se cena zastavila nad 21 USD za akcii, což je méně než v době vstupu společnosti na burzu.*

Společnost Roblox oznámila výsledky hospodaření po skončení úterního obchodního dne. Podle zveřejněných údajů prodělala 27 centů na akcii. Analytici oslovení agenturou FactSet očekávali ztrátu „pouze“ 22 centů na akcii.

Společnost rovněž oznámila, že počet rezervací se meziročně snížil o 3 % , což je o 8 až 10 % méně než v dubnu. V tomto období měla v průměru 54,1 milionu aktivních uživatelů denně, což je o 28 % více než ve stejném čtvrtletí loňského roku. Zvýšil se také počet hodin strávených na platformě, a to na 11,8 miliardy, což je o 22 procent více.

Společnost Sensor Tower označila Roblox za největší mobilní hru roku 2020 v USA z hlediska příjmů. Překonala tak konkurenční hru Candy Crush, která se na prvním místě držela po tři předchozí sezóny.  Uvidíme, jak si Roblox povede v nejbližší době. Je však důležité poznamenat, že trend Metaverse, na kterém je hra založena, hýbe světem, což může být dobrým základem pro její budoucí růst.

 

* Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

Reklama