Reklama
 
Blog | Olivia Lacenová

Top 10 finančních nástrojů za rok 2022. Jaké budou jejich vyhlídky v roce 2023?

Rok 2022 přinesl trhům nesčetná překvapení a překážky. Zažili jsme vysokou volatilitu, prudký nárůst cen komodit, jako je ropa nebo zemní plyn, a také rychlý pád kryptoměnové burzy FTX. Letošní rok byl rokem rekordních cen a pokles inflace je v nedohlednu. Růst úrokových sazeb se začal mírně zpomalovat, ale blížící se globální recese je neodvratná. [1] Investoři dnes řeší dilema, kam investovat své peníze, aby je nepohltila vysoká inflace. Pojďme se tedy společně podívat na náš výběr nejlepších nástrojů pro rok 2022. Povíme si také o jejich směřování v roce 2023.

Pro růstové akcie je typické, že během hospodářské expanze, kdy jsou úrokové sazby nízké, mají růstovou tendenci. Tyto akcie již zažily výraznou rally a překonaly výkonnost hodnotových akcií nebo indexu S&P 500 jako celku v období po poslední finanční krizi. Dnes je ale všechno jinak. Zvýšení klíčových úrokových sazeb vyvolalo velký odklon investorů od růstových akcií. Kam tedy investoři začali „přelévat“ svůj kapitál? Trendem dneška jsou hodnotové akcie, které nabízejí zajímavé nákupní příležitosti pro oportunistické dlouhodobé investory.

Náš žebříček jsme diverzifikovali tak, aby zahrnoval komoditní nebo měnový sektor, přičemž jsme se zaměřili především na výkonnost v roce 2022, a takto to dopadlo:

Reklama

Podívejme se blíže na první tři společnosti v žebříčku:

 

  1. Occidental Petroleum Corp. (OXY)

Společnost Occidental Petroleum se zaměřuje na průzkum a těžbu ropy, zemního plynu a komodit, jakož i na petrochemické výrobky. Za třetí čtvrtletí roku 2022 společnost vykázala zisk 2,5 miliardy dolarů při čistých tržbách 9,4 miliardy dolarů. Čistý zisk se meziročně zvýšil o 305 % a čisté tržby o 38 %.

Podíl v OXY vlastní také Warren Buffett. Podle posledních dostupných údajů vlastní jeho společnost Berkshire Hathaway 21,4 % akcií OXY. Při pohledu do budoucna je velmi důležité poznamenat, že Buffettova společnost získala v srpnu souhlas regulačních orgánů s koupí až 50 % tohoto producenta ropy a plynu. Hodnota akcií by mohla v příštím roce dosáhnout 75 až 100 dolarů za akcii z dnešních 62 dolarů za akcii. [2]. V průběhu roku 2022 se hodnota akcií při této kapitalizaci zvýší přibližně o 121 %.*

Výkonnost společnosti Occidental Petroleum Corp (OXY) za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)*

  1. Marathon Petroleum Corp

Marathon Petroleum Corporation je energetická společnost zabývající se rafinací, marketingem a maloobchodním prodejem ropy ve Spojených státech. Upravený zisk před započtením úroků, daní a odpisů dosáhl ve třetím čtvrtletí roku 2022 vynikajícího výsledku, a to až 6,8 miliardy dolarů oproti 2,4 miliardy dolarů ve třetím čtvrtletí roku 2021. Ve prospěch společnosti hovoří skutečnost, že poptávka na trhu po jejich produktech je velmi silná, a zároveň se jim daří zlepšovat své operace a podnikání. Dalšími pozitivy bylo dokončení zpětného odkupu akcií v hodnotě 15 miliard USD a oznámení čtvrtletního zvýšení dividendy o přibližně 30 %. Ze současných 111 USD za akcii by se hodnota mohla v příštím období zvýšit na 134 až 153 USD. [3].

Výkonnost společnosti Marathon Petroleum Corp za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)*

  1. ExxonMobil Corporation

Jeden z největších světových dodavatelů energie a výrobců chemikálií, který se věnuje také vývoji technologií nové generace. Gigant ExxonMobil může být v roce 2022 spokojen. Poslední čtvrtletí bylo jedním z nejlepších v jeho historii, mimo jiné díky vysokým cenám ropy, rostoucí produkci a silné rafinaci. Pozitivním faktorem bylo zahájení projektu FLNG v Africe, který by mohl v blízké budoucnosti zajistit další růst. Výhled cen energií v příštích několika letech je velmi silný; odhadujeme zvýšení hodnoty společnosti na 138 USD ze současné ceny 105 USD za akcii. [4]. Tomuto nárůstu však mohou bránit horší výsledky za poslední čtvrtletí roku. Za poslední rok si tento titul připsal 72 %. [*].

Výkonnost společnosti ExxonMobil za posledních 5 let. (Zdroj: Investing)*

Závěr

Vítězi roku 2022 byly jednoznačně akcie energetických společností, které se „svezly“ na vysokých cenách ropy a plynu. Prognóza pro rok 2023 je tedy jasná, pokud nedojde k nepředvídatelným událostem a silné globální recesi, mohla by tato výkonnost pokračovat. [5]. Ukončení konfliktu na Ukrajině je v nedohlednu a nabídka komodit bude i nadále omezená.

Olívia Lacenová, Analytička společnosti Wonderinterest Tarding Ltd.

Všechny údaje jsou aktuální ke dni 21.12.2022.

[*] Minulá výkonnost není zárukou budoucích výsledků.

 

[1,2,3,4,5] Výhledová prohlášení vycházejí z předpokladů a současných očekávání, která mohou být nepřesná, nebo ze současného ekonomického prostředí, které se může změnit. Tato prohlášení nejsou zárukou budoucí výkonnosti. Zahrnují rizika a další nejistoty, které je obtížné předvídat. Výsledky se mohou podstatně lišit od výsledků vyjádřených nebo naznačených v jakýchkoli výhledových prohlášeních.

 

https://www.investing.com/equities/chevron

https://www.investing.com/equities/merck—co

https://www.investing.com/equities/lockheed-martin

https://www.investing.com/equities/eli-lilly-and-co