Reklama
 
Blog | Olivia Lacenová

Virtuální svět jako budoucnost Meta Platform

Na podzim loňského roku Facebook oznámil, že se rozhodl vydat novým směrem a zaměřit se na virtuální svět (Metaverse), kterému také přizpůsobil svůj nový název Meta Platforms. Metaverse se stává stále více využívanou součástí našeho světa.

Příkladů použití 3D virtuálních světů lze nalézt na globálním trhu hodně. Decentraland hostil svou první svatbu v únoru, která se konala v prostředí Metaverse založeném na blockchainu, uvedl Cointelegraph. Decentraland se proslavil obchodováním s pozemky ve virtuálních světech. Populární hra Roblox a různé další projekty jsou také založeny na virtuální realitě. To je také důvod, proč Meta Platforms vidí svou budoucnost v tomto rozlehlém světě virtuální reality, ve kterém popisuje jako vývoj sociálního spojení ve společnosti. 3D místa v prostředí Metaverse umožňují nejen socializovat se bez nutnosti fyzického přemístění, ale také se učit, spolupracovat a hrát způsoby, které jsou za možnostmi našich nápadů.

Chytré brýle

V této souvislosti společnost na svých webových stránkách informuje, že vyvíjí nositelné technologie, jako jsou například chytré brýle, které mají být jednou z bran do prostředí Metaverse a umožňují nám komunikovat se světem kolem nás. Meta Platform spojily své síly se společností EssilorLuxottica a vytvořily první chytré brýle s názvem Ray Ban Stories. Byly představeny na konci loňského roku a umožňují nahrávat zvuk a video jediným dotykem.  Měly by se prodávat za 329 EUR a budou k dispozici online a ve vybraných maloobchodních prodejnách ve Španělsku, Rakousku a Belgii ve 20 verzích. Zároveň by měly být pouze prvním krokem na této cestě k implementaci virtuálního prostředí do každodenního života.

Reklama

Rok 2022 nezačal nejšťastněji

Letošní rok se nezdá být pro společnost nejideálnější. Zpočátku se hodnota akciového trhu propadla kvůli informacím, že počet uživatelů platformy poprvé ve své 18leté historii klesl. Později společnost oznámila, že kvůli GDPR možná bude muset vypnout své klíčové služby v podobě sociálních sítí Facebook a Instagram v Evropě. Další ze série negativních zpráv bylo oznámení, že ruší svůj kryptoměnový projekt Diem, který měl být alternativou k tradičním měnám Fiat pro odhadovaný počet až 2 miliard lidí. A tím série špatných zpráv rozhodně neskončila. Společnost také oznámila prudký nárůst nákladů na vývoj virtuální technologie budoucnosti a prognózu slabých vyhlídek na příjmy. Meta také uznala zpomalení růstu příjmů obecně. Jako důvod uvedla rostoucí konkurenci.

Zuckerberg se propadl v žebříčku bohatých

Výše uvedené informace vyvolaly negativní sentiment mezi investory, kteří se v únoru kvůli obavám promítli do výrazného propadu hodnoty akciového trhu společnosti. Zakladatel společnosti Mark Zuckerbeg také odepsal desítky milionů eur ze svého jmění a poprvé za sedm let vypadl z top 10 nejbohatších lidí světa.

Pokles výsledků

Ve své poslední finanční zprávě za první čtvrtletí roku 2022 společnost vykázala tržby ve výši 27,91 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o 6,64 procenta. Čistý zisk činil 7,47 miliardy dolarů, což je meziroční pokles o 21,40 procenta. Podíváme-li se však na výroční zprávy za posledních pět let, vidíme, že výnosy a čisté příjmy každým rokem rostou.

Vývoj hodnoty akcií

Hodnota akcií byla v době psaní tohoto článku na úrovni 195,13 USD, což je více než 410% nárůst od vstupu na akciový trh v roce 2012. Na druhou stranu, kvůli výše uvedeným faktorům klesla letos o více než 42 procent. Vrcholu dosáhla v září 2021, kdy se její cena vyšplhala na 378 dolarů za akcii. Zajímavé zhodnocení vidíme také při pohledu na vývoj v průběhu pětiletého období, kdy vidíme, že akcie vzrostly o 27 procent.  Pokud se společnosti podaří vyřešit současné problémy, v dlouhodobém horizontu by mohla pro investory i nadále představovat zajímavou diverzifikaci investičního portfolia.